11.1.2009

Syyslukukauden jälkeen jo tuntui, että lasten koulutien turvallisuudesta ei tarvitse huolehtia. Tämä oli varmasti helpotus useille meistä vanhemmista. Syksyn jälkeen lapset osaavat jo valita turvallisimmat tiet, joilla on mahdollisimman vähän liikennettä, ja mieluiten tietysti ne tiet, joilla autot eivät edes saa ajaa, ainakaan vauhdikasta läpiajoa.

Mutta nyt joulukuusta alkaen autoilijat ovat saaneetkin mahdollisuuden käyttää turvallisuuden takia puomeilla katkaistuja läpiajoreittejä, juuri näin pimeimpään vuodenaikaan. Itse törmäsin tähän jo joululomalla kahta koiraa ulkoiluttaessani. Puomein varustetulla, ja selkeästi kävelytie-liikennemerkillä varustetulla kävelytiellä autoilija käytti tätä kesäkelin aikana kiinni olevaa tietä, lyhentääkseen kotimatkaansa muutaman sata metriä. Puomi kun ei enää olekaan kiinni, se on aukaistu apposen auki. Ei ilkivaltaisesti, vaan Espoon teknisen viraston toimesta.

Ainakin täällä Niipperissä kaikki ei-sallittua autoliikennettä estävät ajopuomit on aukaistu. Teknisen viraston paikalliselle omakotiyhdistykselle antaman ilmoituksen mukaan ne myös pidetään auki, koko talven, kunnes MAHDOLLINEN lumenauraustarve loppuu, ja ainakin huhtikuun loppuun! Näin siis lapsemme, jotka syksyn aikana ovat omat turvalliset koulureittinsä löytäneet, kulkevat pimeimmän ajan omaa työmatkaansa oikaisemalla lyhentävien kiireisten autoilijoiden lomassa. Jo ainakin kahdella turvaportein katkaistulla kävelytiellä, Puronportaan ja Isonpurontien kävelytieosuuksilla, läpiajoliikenne näyttäisi olevan jatkuvaa. Autot ajavat nyt taas yli sallitun nopeuden myös pitkää Purolehto/Purometsä –tietä, jolta turvaportti on aukaistu. Turvaportti pystytettiin aikoinaan, koska nopeudet tiellä nousivat jopa 70 km tunnissa huolimatta 30 km rajoituksesta. Tien varrella on kaksi päiväkotia, ja se on yksi tärkeistä koululaisten kulkureiteistä alueen kumpaankin kouluun.

En vain oikein ymmärrä, miksi portit kannatti rakentaa, jos niitä käytetään vain vuoden valoisana aikana. Nyt, pimeyden, tukevan ääniäkin eristävän vaatetuksen, ja sen MAHDOLLISEN lumen kaventamien teiden vuoksi, lasten ja muiden kävelijöiden on vaikeampi havaita ja väistää autoja. Puhumattakaan siitä, että syyslukukaudella puomit oli suljettu, eikä tiellä liikkunut yhtään autoa. Mitä pienempi koululainen, sitä vaikeampi varmaan mieltää, että nyt autoja tuleekin, jopa reipasta vauhtia, läpiajonkin oikeuttavan kiireen vauhdittamana.

Mielestäni puomien rakentaminen oli täyttä tuhlausta, jos niitä pidetään kiinni vain puolet vuodesta. On myös turha totuttaa lapset ensin luottamaan turvalliseen kulkemiseen, jos sitten tietoisesti päästetään autot samalle tielle. Tässä ei voi edes vedota siihen, että liikenne on kielletty. Jos puomi on johonkin tarvittu, tarkoittaa se, että ilman puomia autoilijat ovat tietä jatkuvasti lainvastaisesti käyttäneet. Tie on siis jo todettu käyttäjille vaaralliseksi ilman puomia. Auraustarveko sen tekee siis turvalliseksi taas, eikä puomia tarvita?

Uusi vuosi siis alkaa uuden turhan huolen siivittämänä. Miten teillä, onko lasten koulutie edelleen turvallinen? Ovatko puomit auki vain täällä Pohjois-Espoossa? Laittakaa keskustelupalstalle viestiä, mikäli vastaava huolettaa muualla.

Hyvää Uutta Vuotta 2009, kaikesta huolimatta. Jo huolen purkaminen teille kaikille helpottaa, aina ei pieni ihminen ymmärrä Suuren Kunnan viisautta. Yhdessä ehkä huolikin pienentyy, ja ymmärrys kasvaa!? Tai ainakin voimme yhdessä välittää huoltamme eteenpäin Espoolle, jotta kaikkein tyhmimmiltä päätöksiltä vältyttäisiin.

Pohdiskeli Outi Suortti, KoKoEspoon toinen sihteeri

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kai olet mennyt lankoja pitkin Teknisen viraston pomon korvaan? Toisinaan Espoon kaupungin organisaatiosta on mahdotonta löytää sitä oikeaa ihmistä, jolle soittaa, mutta viraston johtaja yleensä tietää, kelle puhua.

Jos tällä hetkellä on mahdotonta antaa auraajille puomien avainta, soita tai kirjoita sähköpostia teknisen lautakunnan puheenjohtajalle. Linkki sivulle, jolla on teknisen lautakunnan jäsenten nimet: http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;11869;39339;22071;22211;762;765


Monesti tunnen oloni erilaiseksi autoilijaksi, kun noudatan läpiajokieltoja, vaikka teiden varsilla ei ole puomia. Mikähän siinä on, että autolla ei voisi kiertää vaikka muutamaa kilometriäkin, vaan on päästävä suorinta mahdollista reittiä, vaikkei se olisi sallittu?

autoileva äiti

Anonyymi kirjoitti...

Jos puomia ei ole LUKITTU AUKI, se kannattaa ohi kulkiessaan kääntää kiinni-asentoon. Ei lukkoon.

Harva autoilija viitsii nousta autosta puomia aukomaan. Auraajalle sen verran voi liikuntaa suoda. Jos aura sitäpaitsi tulee oikeasta suunnasta, saa se nätisti työnnettyä suurimman osan porteista auki ilman että kuskin tarvitsee nousta.

Miksi ei jotain tälläistä voisi kehitellä yleiseksi käytännöksi?

Anonyymi kirjoitti...

Hei Autoileva äiti ja muut.

Kiitos hyvistä ideoista ja teknisen puolen osoitteista, olen jo ottanut asiakseni soitella tekniseen virastoon, varsinkin kun yksi päin kävelytiemerkkiä autoileva mies kehtasi soittaa perjantaina torvea minulle, kun en suosiolla kävelytiellä väistänyt koirien kanssa häntä.

Jos portit eivät ole lukittu auki, niiden kiinni työntäminen on hyvä idea!

Olen myös jättämässä yleisönosastoon mielipidettä asiasta, se torvensoittaminen todella raivostutti.

Terveisin Outi