16.3.2012

Herättäviä ajatuksia monikulttuurisuudesta

Monikulttuurisesta kouluyhteisöstä ja sen mahdollisuuksista kiinnostuneita kokoontui KoKoEspoon Muu maa mansikka - tilaisuuteen Ruusutorpan koululle 15.3.

Muu maa mansikka - koulussa ei syrjitä on KoKon kärkihanke vuodelle 2012. Sen tarkoituksena on nostaa keskiöön monikulttuuristen perheiden osallisuus kouluyhteisöön. Niin vanhempaintoiminnassa kuin muutenkin. Haluamme madaltaa kynnyksiä ja lisätä suvaitsevaisuutta sekä keskinäistä arvostusta.

Ohjelman aluksi kuulimme useampaia alustuksia aihepiiriin.

Vanhempainliiton Melody Karvonen kertoi maahanmuuttjien sopeutumisesta uuteen maahan ja kulttuuriin omakohtaisella ja valaisevalla tavalla. Hieno alustus joka avasi silmät kerralla uuteen maailmaan. Tämän jälkeen kuulimme VARSI-projektista Merja Korhosen kertomana. Projektin tarkoituksena on mm. saada monikulttuurisia vanhempia mukaan koulujen vanhempaintoimintaan. Hieno innovaatio oli vuorovaikutteisen vanhempainillan malli, jota oli menestyksellä kokeiltu jo useamassa koulussa. Hyvästi luokan edessä vanhempiin tietoa kaatava opettaja - tervetuloa vanhemmat toisiinsa tutustuttava ja kouluun osallistuva vanhempainilta!

Meriusvan koulun rehtori Hanna Sarakorpi ja esiopettaja Pia Kiviniemi kertoivat koulun kymmenen vuotta jatkuneesta perinohjaisesti kehitystyöstä monikulttuurisessa koulussa. Meriusvan väki on paneutuntut tekemään koulusta kaikille vanhemmille helposti lähestyttävän miettimällä kohtamisia eleitä ja ilmeitä myöten. Kielitaidottomien vanhempien kanssa käytetään kaikkia mahdollisia kommunikaatiomenetelmiä kuvakommunikaatiosta kähtien. Opettajat ovat aloitteellisia ja periaatteena on tutustua jokaisen lapseen ja kotiin perinpohjaisesti. Sarakorpi kuvaili myös vaikuttavalla tavalla prosessia, jossa erilaisuuden sietämisestä on kuljettu sen hyväksymisen kautta tilanteeseen jossa kaikelaista erilaisuutta osataan aidosti arvostaa.

Kolmantena kuulimme Mankkaanpuron koulun valmistavan luokan opettaja Veera Tolosen kertovan luokan toiminnasta ja koulun erilaisista osallistavista käytännöistä. Hauskalta kuulosti teema, jossa maahanmuuttajavanehmmat ja isommat oppilaat saattaoivat toimia tutorina, kun tehtävänä oli kyseiseen maahan ja kulttuuriin tutustuminen. Vielä saimme kuulla Kieli- ja kultturiryhmien opetuksen suunnittelija Astrid Kauberin esityksen maahanmuuttajaopetuksen tärkeistä perusasioista. Yllätyksenä tuli tämän opetuksen piiriin kuuluvien oppilaiden suuri määrä - lähes 10 % perusopetuksen piirissä olevista oppilaista.

Alustusten jälkeen siirryimme "Kahviloihin" keskustelemaan vanhempien ja kasvatuskulttuurien kohtaamisen problematiikkaan liittyvistä asioista. Satoa saatiin monta fläppilehteä...lopulta oli pakko keskeyttää ja kertoa, että tilavarauksemme aika on loppumassa. Mahtavaa porukkaa siis.

Asiaa kertyi KoKon uuden hallituksen pureskeltavaksi todella paljon. Tehtävää on ja ideoita ja keinojakin löytyi, mutta niistä kerromme tuonnempana, pienen tuumaustauon jälkeen!

Ehkä tärkein mieleen jäänyt sanoma tässä vaiheessa oli:
Mistään ei tarvitse luopua vaan kaikenlaista uutta tulee lisäksi!

Terveisin

Ei kommentteja: