27.8.2009

Vanhempien säästöideoita, osa III

Jatkoa sarjassa vanhemmilta kerättyjä säästöideoita:

Koulujen tilavuokrat
Koulujen tilavuokrien tuottotavoitteesta tulee määräajaksi luopua kokonaan. Tilojen tulee olla omakustannushintaisia. Tilaliikelaitos-järjestelmän mielekkyys pidemmälläkään aikavälillä ei aukea. Kaupungin kokonaisuudessaan omistama yhtiö kerää vuokria koupungin omistamista kiinteistöistä, joissa järjestetään lakiin perustuvaa palvelutoimintaa kuntalaisille? Missä piilee ansaintalogiikka? Tyhmenpi luulisi, että raha ei lisäännyt, mutta hallintokulut nielevät rahaa, kun ylläpidetään järjestelmää.

Rakentamiskustannukset ja energian tarve korkeakattoisissa design-kouluissa
Rakennetaan valoisia ja toiminnallisesti hyviä sekä muunneltavia perusrakennuksia. Maisemaan sopivuus ja kauneusarvot eivät edellytä monumentaalista rakentamista.

Johtokuntien kokouspalkkiot
Johtokunnille tulee antaa mahdollisuus luovuttaa kokouspalkkionsa oman koulun käyttömenojen kattamiseksi.

Sivistystoimen esitemenot
Painetuista neliväriesitteitä voidaan luopua kokonaan. Ensisijaisesti sähköiset ja toissijaisesti vaatimattomammat paperiset esitteet ja tiedotteet riittävät.

Nyt on vanhempien säästökohteet julkaistu. Huomenna julkaistaan huoltajalta tullut idea siitä, miten vanhmmat ja vanhempainyhdistykset voivat tukea resurssipulan kourissa painiskelevaa koulua. Toivottavasti joku ottaa kopin!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole mikään ihme, ettei tilaliikelaitos-järjestelmän mielekkyys aukea lyhyellä tai pidemmälläkään aikavälillä. Mielekkyys nimittäin tuntuu puuttuvan tyystin!! Mitä maksaakaan mokoman järjestelmän ylläpito?!

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että rakennettaisiin tyyppikouluja ts. kutakuinkin samanlaisia, mutta muunneltavia perusrakennuksia. Työpaikkaansa vaihtavan openkin olisi helppo oppia uuteen mestaan, koululaisista puhumattakaan. Mitään monumentteja täällä ei tarvita, varsinkaan kun ei kerran rahaa ole.

Johtokunnan kokouspalkkiot kouluille hyötykäyttöön!

Juuri heitin komean kulttuuriesitteen mappiin ö, mitähän sekin mahtoi maksaa.

Voi tätä Espoon poukkoilevaa meininkiä, jonkinlaista pitkäjänteisyyttä toivoisi jo. Joka syksy on näköjään koulurahat vaakalaudalla oli lama tai ei!

Anonyymi kirjoitti...

Jep! Koko sisästen vuokrien järjestelmä on kumma. Sitä paitsi vuoramenot selittävät osaltaan sitä eroa, joka on perusopetuksen oppilakohtaisissa kuluissa esim. Helsingin ja Espoon välillä.

Espoolainen opetus ei olekaan parempaa, Espoo vain perii kouluilta kiskurivuokraa!