31.8.2009

KoKo tapasi opetuslautakuntaa

KokoEspoon edustajat tapasivat torstaina 27.8.2009 Espoon suomenkielistä opetuslautakuntaa Jupperin koululla.

Esittelimme viime talvena toteutetun Pelisääntöprojektin tuloksia ja kävimme läpi sen perusteella valmisteltavia kodin ja koulun yhteistyön pelisääntöjä. Opetuslautakunta sai kuulla mm. että kyselyyn vastanneiden opettajien joukko oli pieni, mutta vanhemmat vastasivat vilkkaasti. Tulokset ovat siis opettajien osalta suuntaa-antavia, mutta varsin kiinnostavia, jos ne kuvaavat koko opettajakunnan käsityksiä. Vanhempin näkemyksistä Espoon opetustoimi sen sijaan saa kyselystä halutessaan paljon tietoa. Opetuslautakunta oli kiinnostunut pelisääntöprojektista ja keskustelu oli vilkasta ja antoisaa.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös säästöjen kohdentamisesta. Koko on kerännyt keväästä lähtien vanhempien mielipiteitä ensi vuodelle suunnitelluista kouluun kohdistuvista säästöistä ja niiden kohdentamisesta. Vanhemmat vastustavat sijaiskieltoa ja hätiköityä koulujen kokonaisbudjetointiin siirtymistä laajasti. Perusopetus nähdään lasten hyvinvointia tukevana peruspalveluna, josta ei saa leikata - ainakaan niillä menetelmtillä kuin nyt ollaan tekemässä. Nyt saimme välittää vanhempien terveiset lautakunnalle. Säästöistä käytiin innokasta ja hedelmällistä keskustelua, joka herätti ajatuksia.

Lopuksi toimme esille konkreettisen tapauksen tältä syksyltä siitä, miten avustajien vähentäminen lisää koulutoimen menoja. Tässä tapauksessa pienluokassa opiskelevien erityisoppilaiden avustajaresurssia on leikattu. Leikkaus estää tai vaikeuttaa pienessä luokassa opiskelleiden erityisoppilaiden harjoittelun isossa luokassa. Tällöin vuoden päässä häämöttänyt, tavoitteena ollut siirtyminen tavalliseen luokkaan estyy. Superkallis pienryhmäopetus siis jakuu näillä lapsilla tulevinakin vuosina....

Kaiken kaikkiaan tapaaminen oli onnistunut. Vanhempin äänät kuunneltiin ja toivomme yhteistyön jatkuvan yhtä keskustelevassa ilmapiirissä!

Ei kommentteja: