13.4.2011

Kannanotto 8.4.2011

Lasten kipeä köyhyys – välittääkö kukaan?

Lasten ja lapsiperheiden köyhyys tuhoaa yhä useamman lapsen tulevaisuuden ennen kuin se on alkanutkaan. KoKoEspoo haastaa espoolaisehdokkaat lapsiköyhyyttä vastaan

Hyväksymmekö köyhyyden pysyväksi osaksi yhteiskuntaa?

Kaupunkitason vanhempainyhdistys KoKoEspoo ry haluaa kiinnittää nykyisten ja tulevien päättäjien huomion lasten ja lapsiperheiden köyhyyteen. Lapsiköyhyys on ilmiö, josta näyttää tuleen maassamme pysyvä. Tilanteen korjaamiseen tarvittavaa yksimielisyyttä ei näytä löytyvän. Köyhät lapset ja lapsiperheet on helppo unohtaa. Arjen selviytymistaistelua käyvät vanhemmat eivät nouse barrikadeille. Puhumattakaan lapsista.

Köyhien lasten määrä kasvaa ja kasvaa

Samaan aikaan, kun yleinen tulotaso on Suomessa noussut, on lapsiperheiden köyhyys moninkertaistunut. Vuonna 1995 köyhissä perheissä eli 52 000 lasta, mutta vuonna 2007 heitä oli jo 151 000 (lähde: THL). Suurin riski köyhyyteen ajautumisesta on perheillä, joissa molemmat vanhemmat tai ainoa huoltaja ovat työttöminä. Näiden perheiden tulot muodostuvat erilaisista tulonsiirroista, joiden reaaliarvo ja ostovoima ovat jääneet pahasti hintojen- ja ansiotulojen noususta jälkeen.

Köyhyys syrjäyttää elämästä

Köyhyys syrjäyttää elämästä ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan. Köyhyys on kipeä asia kenen tahansa kohdalla, mutta erityisen vaurioittavaa on lapsuudesta asti alkanut köyhyys. Köyhyys on riski lapsen hyvinvoinnille, kasvulle ja oppimiselle. Köyhyys aiheuttaa osattomuutta ja häpeää. Miten ihmeessä sallimme tällaisen tapahtua yhä suuremmalle määrälle lapsia?

KoKoEspoo haastaa espoolaisehdokkaat lapsiköyhyyden poistamiseen

Suomenkaltaisessa maailman vauraimpiin kuuluvassa maassa lasten köyhyys on yhteinen häpeä. KoKoEspoo haastaa espoolaisehdokkaat: kuka uskaltaisi oikeasti ottaa lasten tulevaisuuden pilaavan köyhyyden poistamisen asiakseen? Samalla haluamme herättää Espoon päättäjät: espoolaislasten köyhyyteen voitaisiin varakkaassa Espoossa vaikuttaa omin toimin vaikka heti. Tämä tapahtuisi esimerkiksi maksamalla harkinnanvaraista toimeentulotukea nykyistä anteliaammin lasten tarpeisiin, panostamalla kouluruokailuun, koululaisten iltapäivähoitoon ja koulujen kerhotoimintaan. Kaikkien lasten ja nuorten osallisuus yhteiskuntaan, oppimiseen ja ikätoverien yhteisöön pitää ottaa yhteiseksi asiaksi. KoKolaiset ovat valmiita osallistumaan talkoisiin.

KoKoEspoo Ry

Ei kommentteja: