KoKoEspoo vaatii: Perhekeskus joka kouluun tukemaan koululaisia ja heidän perheitään – lasten syrjäytymiskierteelle loppu
Kaupunkitason vanhempainyhdistys KoKoEspoo ry vaatii täysremonttia lasten ja nuorten peruspalveluihin. Nykyinen tapamme järjestää palveluja on tullut tiensä päähän. Valtavista resursseista huolimatta järjestelmä tuottaa yhä lisää tuen ja avun tarvetta. Tämä näkyy koulussa lasten tukitoimien tarpeen ja erityisopetussiirtojen jatkuvana kasvuna. Koulun ulkopuolella perheneuvolan, lastensuojelun avohuollon ja lastenpsykiatrian jonot pursuilevat. Tarvitaan muutos, jossa palveluiden painopiste siirretään korjaavista palveluista ehkäisevään työhön.
KoKoEspoo ry ehdottaa, että Espoossa käynnistetään pikaisesti laajapohjainen kehittämistyö, jossa kouluikäisten lasten opetus-, sosiaali- ja terveystoimen peruspalvelut tuodaan kaikkien ulottuville, esimerkiksi alueen kouluun. Koulusta muodostetaan alueen ”perhekeskus”, joka tuo lasten kasvua ja vanhemmuutta tukevat peruspalvelut kaikkien ulottuville, tuttuun paikkaan lähelle kotia. Koulun tiloissa ja viitekehyksessä voisi toimia esim. perheneuvolapalvelua, vanhemmuuden tuki- ja vertaistukitoimintaa, isäryhmiä, tavoitteellista harrastustoimintaa sekä matalan kynnyksen kouluterveydenhuollon palveluita. Palvelut olisi suunnattu kaikille sen sijaan, että panostettaisiin vain niihin, joilla jo on ongelmia. Palveluiden toteuttamiseen osallistuisivat viranomaisten lisäksi myös muut tahot, kuten kolmas sektori ja alueen vanhemmat.
Tiedossamme on, että tämän tyyppistä palvelukokonaisuutta suunnitellaan Espoossa Tukevasti verkossa- ja Tukevasti alkuun- hankkeissa. Nämä hankkeet on nyt otettava kunnanisien ja –äitien siipien suojaan, jotta ne todella toteutuvat. Niiden piiriin on otettava kaikki lapset ja perheet ja valmisteluun on otettava mukaan myös koulut ja alueelliset yhdistykset.
Lasten ja perheiden peruspalveluun panostaminen vähentää kalliiden erityispalvelujen, kuten lastensuojelun ja psykiatrisen hoidon tarvetta. Kokonaisuutena ajatellen ehkäisevään työhön panostava järjestelmä tuo säästöjä ja lisää hyvinvointia. Muutos ei vaadi lisää resursseja, vaan nykyisten, suurten resurssien uudelleen kohdistamista. Ennen kaikkea vaaditaan avoimuutta ajatella asiat uudestaan, innovatiivista suunnittelua ja osaamista. Toiminnan muutos ei onnistu ilman jäykkien toimialarajojen madaltamista sekä myös kaupunkiorganisaatio ulkopuolelle ulottuvaa yhteistyötä.
Kuntatalous on kiristynyt ja kiristymässä siten, että nykyinen, jatkuvan lisärahan tinkimiseen perustuva toimintatapa tulee tiensä päähän hyvin pian. Hyvässä tapauksessa tämä tarkoittaa, että uutta luomalla ja yhteistyötä tekemällä saamme aikaan entistä paremmat palvelut, jotka ehkäiset lasten ja nuorten kipeän syrjäytymisen, sekä säästävät rahaa ja luovat hyvinvointia.
Ikävässä vaihtoehdossa jatkamme nykymenolla, unohdamme peruspalvelut ja lähiyhteisön merkityksen, tuotamme lisää syrjäytyneitä ja kulutamme kohtuuttomasti rahaa. Lopulta edessä on törmäys, jossa palvelutaso romahtaa.
Meillä kuntalaisilla on palveluksessamme runsaslukuinen joukko virkamiehiä huolehtimassa siitä, että tulevaisuutemme on hyvän vaihtoehdon mukainen. Olemme valinneet heitä johtamaan luottamushenkilöt, joiden velvollisuutena on asettaa kaupungin toiminnalle asukkaiden tulevaisuuden kannalta viisaat tavoitteet. Päättäjiltä voimme odottaa, että heidän katseensa suuntautuu riittävän pitkälle tulevaisuuteen, ohi seuraavan budjettivuoden. Voimme myös odottaa, että nämä virkamiehet ja päättäjät tiedostavat vastuunsa ja sen, että kunnan keskeinen, lakiin perustuva tehtävä on sen asukkaiden hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen edistäminen.
KoKoEspoo on valmis yhteistyöhön.
KoKoEspoo Ry
Tuula Purhonen
puheenjohtaja
Lisätietojen antaja:
Susanna Lehti
22.11.2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti