16.11.2011

KoKon kärkihanke vuodelle 2012

KoKon hallitus piti kokoustaan Mankkaanpuron koululla 14.11. Koulu on vanha ja perinteikäs, ja uusi lisäsiipi tyylikäs ja valoisa. Ystävällinen rehtori kertoo meille koulun toiminnasta.

Kokouksessa tavoitteemme on ideoida tulevan vuoden toimintaa ja ideoita tuleekin runsaudenpulaksi asti. Tässä tärkeimmät:

Lasten ruutuaika
KoKossa tunnetaan edelleen huolta perheen yhteistä aikaa syövästä tietokoneen, älypuhelimen, iPadin jne. ruutujen käytöstä. Vempaimet lisääntyvät, mutta arkeen ei tule lisää tunteja. Mitä asialle voitaisiin tehdä?

Vanhemmat pakollinen riesa?
Keskustelemme myös siitä, miten erilailla espoolaiset koulut heittäytyvät kodin ja koulun yhteistyöhön. Toisissa kouluissa vanhemmat nähdään voimavarana, toissa taas pakollisena riesana, jonka kanssa kohtaamisia vältellään viimeiseen saakka. Huono juttu – paljon hyvää jää tapahtumatta ja voimavaroja käyttämättä. Jäämme pohtimaan, mitä KoKo voisi tehdä.

Yksinäiset iltapäivät
Edelleen puhuttavat lasten iltapäivät. Espoossa iltapäivähoitoon eivät ole päässeet kaikki halukkaat tokaluokkalaiset. Mutta seuraavana päivänä saamme ilouutisen: Espoo aikoo satsata pienten iltapäivähoitoon lisää rahaa. Hyvä Espoo! Kunnolla hoidettu iltapäivähoito on ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä parhaimmillaan, siis tuottava sijoitus tulevaisuuteen.

Harrastusrumba
Pohdimme myös Iltapäiviin liittyen modernin ajan ikiliikkujaa, lastaan harrastuksiin ilta toisensa jälkeen hikihatussa kuskaavaa vanhempaa. Mietimme touhun panos-tuotos suhdetta, eli tuottaako rumba oikeasti lapselle hyvinvointia uhrauksia vastaavasti? Moni meistä ajattelee, että ei. Asiat loksahtavat paikalleen, kun pääosa harrastuksista siirretään iltapäivään, esimerkiksi koulun tai seurakunnan tiloihin. Yksinäiset iltapäivät täyttyvät, kivoja harrastuksia tulee kaikkien tarjolle ja illat jäävät perheille. Ajatuksessa on sellaista itsestään selvää vetovoimaa, että jäämme miettimään, mistä kiikastaa? Miksei tätä tehty jo kauan sitten?

Onpa vaikeaa, tekemistä riittäisi, mutta meitä on vain muutama. Joudumme siis valitsemaan.

Lopulta löytyy aihe, joka sytyttää kaikki läsnäolijat; tasa-arvo. Haluamme että koulut ovat ehdottomasti syrjinnästä vapaa vyöhyke. Kodin ja koulun yhteistyössä tämä tarkoittaa esim. sitä, etteivät maahanmuuttajavanhemmat loista poissaolollaan vanhempaintoiminnasta. Tai jos loistavat, aiomme selvittää miksi. Sen jälkeen on mietittävä keinoja madaltaa kynnyksiä. Samalla haluamme vaikuttaa siihen, ettei kouluissa syrjitä ketään, väristä, uskonnosta, vammaisuudesta tai muusta erilaisuudesta riippumatta.

KoKon vuoden 2012 kärkihankkeeksi valitaan siis syrjinnän vastustaminen ja kaikkien saaminen mukaan vanhempaintoimintaan. Päätämme, että seuraava kokous on aiheen ideariihi, joka pidetään mukavassa paikassa – ja seurassa.

Kirjasi
Susanna Lehti

1 kommentti:

Martti Hellström kirjoitti...

Hieno tavoite!

Martti Hellström