19.3.2010

Keski-Espoon yläkoululaisten kohtalo

Aamun Hesari kertoo, että Espoon opetus- ja varhaiskavatuslautakunnan päätöksellä Keski-Espoon yläkoululaiset alkavat siirtyä muihin kouluihin.

Alla KoKoEspoon lautakunnalle mennyt kannanotto. Ei auttanut kannanotto, eivätkä koulun oppilaiden ja vanhempien mielenilmaisut. Kiire on ja raha puhuu.


Kannanotto 17.3.2010

Keski-Espoon koulun yläasteen lakkauttaminen

KoKoEspoo ry vaatii Espoon päättäjiltä ja virkamiehiltä pitkäjännitteisempää toimintaa koulua ja oppilaita koskevissa päätöksissä.

Espoossa ollaan jälleen kerran tekemässä hätäisesti valmisteltua päätöstä, jolla on välitön vaikutus jopa satojen perheiden elämään. 7.2. Helsingin Sanomissa oli kirjoitus Keski-Espoon koulusta maahanmuuttaja-taustaisten lasten keskittymänä, johon kanta-väestön vanhemmat eivät tuo lapsiaan. Alle kahden viikon kuluttua, 18.2. Marika Niemi kertoi Helsingin Sanomissa vievänsä opetuslautakuntaan ”keskusteltavaksi” ehdotuksen, jonka mukaan Keski-Espoon koulun yläasteikäiset siirrettäisiin muualle. Seuraavana päivänä 19.2.Helsingin Sanomat uutisoi: ”Keski-Espoon yläkoululaiset siirretään ensi syksynä muihin kouluihin ... Siirto koskee 146 oppilasta. Seiskaluokkalaiset mahtunevat läheiseen Saarnilaakson kouluun, mutta muut joutuvat todennäköisesti kauemmas.” Nyt opetuslautakunnan kokouksessa 18.3. asia on tarkoitus päättää lopullisesti. Kuukaudessa päätetään koko koulutusjärjestelmää koskevista isoista muutoksista, yhtenäiskoulun yläasteen lakkauttamisesta, ja samalla perheiden arjen vaikeuttamisesta monin tavoin, kun lapsen yläaste siirtyy pitkänkin matkan päähän.
Espoon virkamiesten ja päättäjien täytyy ymmärtää, että lapsiperheiden elämä käy kestämättömäksi, kun päätökset lasten elämään suuresti vaikuttavista toimista tehdään kesken koulujen toimintakauden parin viikon varoitusajalla. Jos säästöjä syntyy muuttamalla työkoneita varastohallista toiseen, sen voi tehdä vaikka päivässä, mutta oppilaiden siirtämisessä, varsinkin jo toimivien 8- ja 9-luokkien kohdalla, mutta myös yläastetta valittaessa, pitää vanhemmilla olla hyvää aikaa ottaa kantaa ja lasten kuulla asiasta ennen kuin valintapaperit yläasteelle on täytetty.

Varsinkin erityistä tukea esim. kotikieleen liittyvissä asioissa tarvitsevilla lapsille sen koulun yläaste, johon he ovat jo kotiutuneet, ja jossa heillä on ala-asteen aikana syntynyt turvaverkko käytettävissä, on varmasti kasvatuksellisesti ja tulevaisuutta ajatellen paras paikka. Maahanmuuttajalasten vanhempia on erityisesti kuultava, heille siirto voi monellakin tapaa aiheuttaa valtaväestöä enemmän ongelmia. Keski-Espoon koulun yläasteen toimivuuteen, oppilaiden kotoutumiseen ja ryhmäytymiseen on myös panostettu erityistä rahallista tukea, joka nyt menetetään, kun lapset sijoittuvat eri puolelle Espoota. Ongelmia ei poisteta siirtelemällä oppilaita massoina koulusta toiseen. Havaittuihin ongelmiin on puututtava, ei lakaistava niitä maton alle.

Myös henkilökunnan pitää Espoossa voida uskoa työolosuhteiden hallittuun muuttamiseen, ei lehtijutun seurauksena tapahtuvaan paniikkireaktioon, tai sen ”oikeuttamiin” säästötoimenpiteisiin tilakustannuksissa, joilla romutetaan jopa vuosikymmenten pitkäjännitteinen työ oppilaiden hyväksi. Muuten ammattitaitoiset opettajat äänestävät jaloillaan, ja hakeutuminen pois Espoosta nähdään parempana vaihtoehtona.
KoKoEspoo vaatii, että päätöstä Keski-Espoon koulun yläasteen lakkauttamisesta ei tehdä ilman kunnollista valmistelua ja tarpeeksi pitkää siirtymäaikaa. Oppilaita, heidän perheitään, koulun henkilökuntaa ja oppilaaksiottoalueen asukkaita on kuultava ennen päätöksen tekemistä aikataululla, jonka puitteissa asianomaiset ehtivät perehtymään päätöksen vaikutuksiin alueellisesti ja omassa elämässään, ja muodostamaan harkitusti kantansa koulun lakkauttamiseen. Koulujen lakkauttamisen osalta on oltava tarpeeksi pitkä valmisteluaika, kaksi koulun työskentelykuukautta ei sitä ole.

Ei kommentteja: