6.10.2009

HS 6.10: Rehtoreiden budjettivalta ei tuo kouluille lisää rahaa

Hesari ottaa koulujen kokonaisbudjetointiin tänään kantaa pääkirjoituksessaan.

"Espoon kaupunki aikoo siirtää ensi vuoden alusta lähtien opetuksen budjettivastuun kouluille, käytännössä koulujen rehtoreille. Tämä merkitsee sitä, että rehtori voi päättää jonkin verran siitä, miten koululle osoitettu rahapotti jaetaan.
Käytännössä rehtorin budjettivalta ja -vastuu jäävät suppeiksi. Opettajien palkat, kiinteistömenot, kouluruokailu ja kuljetukset nielevät koulukohtaisesta määrärahasta yli 90 prosenttia.

Suurimmassa osassa maata koulut päättävät jo nyt itsenäisesti, mitä kirjoja opetuksessa käytetään, millaisia värikyniä ja muita välineitä hankitaan ja millaista virkistystoimintaa oppilaille ja henkilökunnalle tarjotaan. Esimerkiksi kouluruokailuun rehtorit eivät voi puuttua, sillä kunnissa päätetään keskitetysti, ostetaanko ruoka ulkopuoliselta tuottajalta vai valmistetaanko omana työnä, useimmiten keskuskeittiöissä."

"Mikäli koulujen budjetit aiotaan siirtää rehtoreiden tehtäviksi, heidät pitää ensin kouluttaa riittävästi budjetin tekoon. Nykyiset rehtorit on koulutettu pedagogisiksi ja henkilöstön johtajiksi, ei taloushallinnon ammattilaisiksi.
Tärkeää on myös, että rehtorit voivat budjettia tehdessään saada tukea joltain taustayhteisöltä"

"Budjettityön siirtämisen rehtoreille pitää näkyä myös opetusviraston henkilöstön tarpeen vähenemisenä."

Artikkelin linjaukset vastaavat KoKoEspoo ry:n jo keväällä 2009 opetuslautakunnalle ja virkamiesjohtodolle esittämisä vaatimuksia.

Kokonaisbudjetointiin on siirryttävä hallitusti riittävän pilotoinnin kautta. Siirtymistä ei pidä ajoittaa ajankohtaan, jolloin koulutoimea uhkaavat suurimmat leikkaukset sitten öljykriisin. Leikkauskohteiden valintaa ei tule jättää yksittäisten rehtorien harteille vaan se on poliitikkojen tehtävä. Taloudellisen tiukkkuuden aikoina houkutus palkata halpoja epäpäteviä opettajia kalliimpien pätevien sijaan kasvaa. Tähän tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Koko artikkeli on luettavissa linkin takaa. Voit myös osallistua keskusteluun:
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Rehtoreiden+budjettivalta+ei+tuo+kouluille+lis%C3%A4%C3%A4+rahaa/1135249831226

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa napakka pääkirjoitus Hesarissa, ihan mukava lukea!

Rehtoreiden budjettivalta ei todellakaan tuo kouluille lisää rahaa, kuten HS toteaa. Rehtoreilla on näinä aikoina muutoinkin painimista jo nykyistenkin säästöpäätösten aiheuttamien ongelmien kanssa. Ei voi olla järkevää toteuttaa koulukohtaista budjetointia tässä tilanteessa ja tällaisella kiireellä ilman kunnollista valmistautumista! Maltti on valttia eikä hoppuhommat onnistu koskaan...

Tuula Ahola