26.8.2009

Vanhempien säästöideoita, osa II

Tässä seuraa lisää vanhemmilta tulleita säästöideoita koulu- ja sivistystoimeen.

Koulun sisäinen hallinto
Muusta kuin välttämättömästä raportoinnista voidaan kouluissa luopua määräajaksi ja käyttää näin vapautuva aika lasten kasvun ja kehityksen tukemiseen. Toisaalta sellaisista kehittämistoimista ei tule luopua, jotka ehkäisevät tuen tarpeen (eli myös kustannusten) jatkuvaa kasvua.

Uinninopetus
Lähes kaikki espoolaislapset osaavat uida. Uinninopetus on kallis palvelu. Keskitetään se alkuopetukselle ja/tai vain niille oppilaille, jotka eivät osaa uida.

Materiaalit
Täydennettävien harjoituskirjojen määrää voidaan vähentää. Vanhempien kokemuksen mukaan iso osa niistä jää täyttämättä. Vihkotyöskentely parantaa kirjoitustaitoa ja harjoituskirjan tekeminen itse harjaannuttaa hakemaan tietoa.

Retkiraha
Koulujen retkiraha voidaan laittaa määräajaksi jäihin. Kulttuuria voidaan tarpeen mukaan tuoda kouluihin, jotta työ ei kulttuurin tekijöiltä täysin lopu.

Lisää säästöideoita seuraa...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, uimataito on kieltämälttä kovin tarpeellinen taito varsinkin, jos veteen tahtoo tai joutuu. Rahanpuutteessa tuon taidon opetusta on järkevää järjestää vain niille, joilta se puuttuu.

Retkirahaa olen aina ihmetellyt. Omat lapseni eivät ole retkeilleet tuon oppilaskohtaisen retkirahan saamisen jälkeen yhtään enempää kuin ennenkään. Lapseni eivät ole päässeet nautiskelemaan Kulpsin anneista lainkaan. Koulu on kerjännyt retkirahat aivan entiseen malliin vanhempainyhdistykseltä. Mihin siis oppilaskohtainen retkiraha on kadonnut? Rehtorilta en saanut vastausta ja jäin kyllä ihmettelemään, että mihin nuo rahat saatiin työnnettyä. Vietiinkö ne vaivihkaa lapsiltani?!

Ihmetteleväinen mamma

Anonyymi kirjoitti...

Reksi Hellströmin blogista osui silmään, että iltapäivätoiminta on siinä koulussa tuottanut plussaa 25.000 euroa. Siis 3 - 6 luokkalaisille suunnattava extratoiminta.

Pitäisiköhän sellaista toimintaa alkaa järjestää muuallakin? Jos toiminta on kannattavaa ja lisäksi säästää lapset yksinäisiltä iltapäiviltä ja kolttosilta?

Siinä tuottavuusideaa kaupungille!