21.8.2009

Mistä ei saa säästää? Osa II

Eilen julkaistiin ensimmäinen osa vanhemmilta kootuista näkemyksistä siitä, mistä koulutoimessa ei saa säästää. Tässä toinen.


Tukiopetus ja muut tukitoimet
Tukitoimien tasossa ei nähdä yhtään tinkimisen varaa. Kouluavustajien määrä ja muut tukitoimet tulee vanhempien mielestä säilyttää. Niissä on joissain kommenteissa todettu olevan ennemminkin lisäämisen tarvetta. Toisaalta tukitoimentarpeen jatkuvan kasvun hillitsemiseen voisi löytyä keinoja.

  • Yleisopetuksen nykyiset opetuksen järjestämisen käytännöt näyttävät tuottavan jatkuvasti lisää tuen ja lisäaikuisten tarvetta. Tämä näkyy tilastoissa, joiden mukaan erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrä jatkaa kasvuaan. Nykytiedon mukaan opetus on järjestettävissä myös niin, että se palvelee paremmin heterogeenistä oppilasjoukkoa ja lisätuen tarve vähenee.
  • Asiaan liittyvät myös koulukyydit, jotka ovat erittäin kalliita. Heterogeenisempää oppilasjoukkoa hyvin palveleva yleisopetus vähentäisi tarvetta koulukyyteihin.

Luokkakoot ja jakotunnit
Espoon luokkakoot ovat valtakunnallisesti katsoen nykyisellään suurehkot. Varaa niiden kasvattamiseen ei nähdä olevan. Jakotunnit nähdään erittäin tärkeinä sekä lasten oppimisen, että henkisen hyvinvoinnin kannalta. Tuntikehyksen leikkaus vähentää jakotunteja.

Vahempien näkemyksiä esittelevä sarjaa jatkuu. Huomenna julkaistaa vanhempien säästöajatuksia.

Ei kommentteja: