14.6.2009

KoKo vetoaa koulusäästöjen suunnitelmallisuuden puolesta

KoKoEspoo ry lähetti 14.6.2009 valtuustoryhmille, kaupungin johdolle ja opetuslautakunnalle seuraavan vetoomuksen:

Säästöt ja koulukohtainen kokonaisbudjetointi


Espoon kaupunki harkitsee perusopetuksen koulujensa siirtä­mistä koulukohtaiseen kokonaisbudjetointiin. Tämä tarkoittaa, että tunti­kehyksestä luovutaan, ja jokaisen koulun rehtori vastaa siitä, että rahat riittävät koulun toimintaan. Kun tarkoitus on näin toteut­taa välttämättö­mät säästöt, tämä tarkoittaa, että rehtorit joutuvat kouluissa päättämään, mihin niukkenevat resurssit kohdistetaan ja mistä leikataan.

Vakavana pelkonamme on, että järjestelmä asettaa toteutues­saan koulut ja oppilaat huomattavan epätasa-arvoiseen asemaan. Odotettavissa on, että koulut tulevat onnistumaan hyvin eri tavoin keskeisten seikko­jen, kuten turvallisuuden, perusasioiden hyvän op­pimisen ja tukitoimien turvaamisessa. Rehtoreille kokonaisbudje­toinnin toteuttaminen on koh­tuuton tehtävä, etenkin, kun se sisäl­tää vastuun leikkauskohtei­den eettisten valintojen tekemisestä. On pelättävissä, että rehtorit joutu­vat eri tahoilta tulevan repivän kritii­kin kohteiksi ja ilmapiiri kodin ja kou­lun yhteistyössä vaurioituu va­kavasti.

KoKoEspoo ry vetoaa Espoon valtuustoryhmiin

· ettei tällaista kauaskantoista päätöstä tehtäisi harkitsematto­masti eikä varsinkaan kuulematta rehtoreita

· että välttämättömät, kuntatalouden romahtamisen torjuvat säästöt kohdennetaan vanhempien, päättäjien, koulujen ja virkamiesjohdon avoimen vuoropuhelun perusteella sellaisiin kohteisiin, joiden har­kitaan aiheuttavan vähiten vaurioita las­ten ja nuorten oppimi­sen sekä terveen kasvun ja kehityksen edellytyksille


Espoossa 14. kesäkuuta 2009


KoKoEspoo ry

Outi Suortti
Puheenjohtaja

Tuula Ahola
Varapuheenjohtaja


Lisätiedot:

Outi Suortti
050-549 1856


Tuula Ahola
0405535 474

Susanna Lehti
050 5755 961

Jakelu
· valtuustoryhmien puheenjohtajat
· suomenkielinen opetuslautakunta
· opetustoimenjohtaja Kaisu Toivonen
· sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä
· kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen

Ei kommentteja: